Wat is vitaliteit?


Vitaliteit is méér dan het ontbreken van klachten of problemen. Vitaliteit gaat niet alleen over ziekte en gezondheid, maar ook over je vitaal en energiek voelen. De vitaliteitkunde gaat dan ook een stap verder dan de gebruikelijke therapieën en de reguliere geneeswijzen.

Vitaliteitkunde komt voort uit de overtuiging dat één therapie op zich niet 100% vitaliteit en groei kan brengen. Een combinatie van het beste uit verschillende therapieën, methoden en inzichten die alle aspecten van de mens beslaat, kan dit wel.

Ziekte en gezondheid kunnen zich op vijf niveaus manifesteren, zoals te zien is in het vitaliteitsmodel:

  • emotioneel/spiritueel (niveau van bewustzijn)
  • levensstijl/voedingswijze (cellulair niveau)
  • veranderingen in het energieniveau (energetisch niveau of bio-energie)
  • in aanleg/genetisch (constitutioneel niveau)
  • daadwerkelijke lichamelijke klachten (fysiek niveau)

Deze niveaus staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Zo kan een probleem zich op een heel ander niveau uiten dan waar de oorsprong ligt. Je kunt bijvoorbeeld depressief worden als gevolg van problemen met je suikerspiegel. Maar ook buikpijn krijgen van onverwerkte emoties.

Vitaliteitkunde overziet en bestrijkt het hele plaatje. In plaats van bezig te zijn op het punt waar het symptoom zich voordoet, ga ik samen met de cliënt op zoek naar de oorzaak van het probleem. Vervolgens bekijken we op welke onderdelen ondersteuning nodig is om deze oorzaak ook daadwerkelijk aan te kunnen pakken. Daarbij maak ik gebruik van verschillende werkvormen.